Hyaluronik Asit tipleri nelerdir?
Dolgu maddelerinden en çok bilinen ve kullanılanlar Hyaluronik asit yapılı olanlardır.
Hyaluronik asit dolgular, hayvansal kaynaklardan değil rekombinant DNA teknolojisi ile laboratuvar koşullarında üretilmektedir (Restylane, Juvederm, Belotero, …). Hyaluronik asit yapılı dolguların üretim teknolojilerine ve kullanım amaçlarına göre içerdikleri Hyaluronik asit oranı değişebilir, farklı tipte çapraz bağlar içerebilirler.
Hiç çapraz bağ içermeyen hyaluronik asit içerikli dolgulara ‘Işık Dolgusu‘ denir. Işık dolgusu topaklanma yapmadığı ve yüksek nem verme özelliğine sahip olduğu için sıklıkla göz altları, el üzeri, boyun, dudak üzeri gibi ince derili yerlerde tercih edilir.
Hyaluronik Asit içeriği amacına uygun olarak farklı içeriklerle birleştirilmiştir. Electri, içeriğinde süksinat bulunan leke oluşumunu engelleme özelliğinin yanında anti-aging etkili bir hyaluronik asit türevidir. Electri, hücresel toksik olan ağır metallerle şelasyon yaparak onları sarar ve oksidasyonlarını engeller. Electri, Tirozinaz enzimini inhibe ederek melanin sentezini durdurur. Electri, ‘Amber’ benzeri içeriği nedeniyle tarihte aristokraside ‘ölümsüzlük’ simgesi kabul edilen süksinat molekülü içerir. Amber bir çam reçinesidir. Mumyaların yüzyıllarca bozulmadan kalmaları amber sayesinde olmuştur. Doğuda ‘Kehribar’ olarak bilinir. Electri, süksinat ile hücresel mitekondri sayısını arttırarak metabolizmayı canlandırır ve hızlandırır ki bu ‘Hücresel Gençleşme’ nin ana temelini oluşturur. Electri, özellikle yaz döneminde leke oluşumunu azaltmak ve güneşin zararlı etkilerinden cildi korumak için lekeye eğilimli cildi olanlara önerilir.
Hyaluronik Asit, H-100 içeriğinde;
Hyaluronik Asit,
Deride su tutar. Derideki nemi arttırır, dokuların tamir edilmesini ve elastikiyetin artmasını sağlar.
Mineraller,
Deriyi yapılandırarak yaşlanma sürecinin gecikmesine yardımcı olur.
Amino Asitler,
Hücresel metabolizmaya sağladıkları desteklerle deride yenilenmeyi arttırırlar.
H-100 özel oranlarla hazırlanmış cilt gençleştirme kokteylidir. İçeriğindeki mannitol Hyaluronik Asit ‘in dokudaki ömrünü uzatabilir ve yoğun bir nemlendirme etkisi oluşturabilir. H-100‘ün İçeriğindeki kokteylde cildin ihtiyacı olan önemli peptidler ve vitaminler bulunur.
Mannitol %5,
Bilinen en güçlü anti-oksidanlardandır ve nem kapasitesini arttırarak hızlı bir şekilde kırışıklıkları açma etkisi yüksektir. Hyaluronik asit‘in ömrünü uzatabilir.
Pro Collagen Peptide,
Kolajen büyüme faktörüdür. Kırışıkların açılmasına, derinin doğal yolla doldurulmasına ve sıkılaşmasına yardımcı olur.
Hexapeptide-8,
Büyüme faktörüdür. Yüz mimik çizgilerinin ve kırışıklıkların açılmasına yardımcı olur.
Pentapeptide-18,
Kas kasılmasını rahatlatarak kırışıkların açılmasına yardımcı olur.
DMAE,
Deri altındaki kas dokusunu destekleyerek sıkılaşmaya ve sarkmaların azalmasına yardımcı olur. Anti-oksidan etkisi vardır.
Organic Silica,
Kolajen ve elastik fibrillerin artışını sağlayarak deri tonusunun düzelmesine yardımcı olur.
Vitamin (B1-B6),
Anti-oksidan etkilidirler. Yaşlanma sürecinin gecikmesine yardımcı olurlar.
Hyaluronik asit dolgular hangi bölgeler için uygundur?
- Dudaklar
- Nazolabial oluklar
- Elmacık kemikleri
- Burun üzeri
- Göz altları
- Ellerin sırtları
- Derin alın çizgileri
- Kaş arasındaki derin çizgiler
- Ağız köşesinden çeneye doğru inen oluklar
Hyaluronik asit dolgular, farklı yoğunluklarda olmak üzere, özellikle yaşlanma ile kaybedilen yüz volümünün yeniden kazandırılmak istendiği tüm alanlara; yani dudaklar, elmacık kemiği, orta yüz (midface), nazolabieller, burun üzeri, alın, göz altı, çene ve ellere güvenle uygulanabilir.
Yüz dolgusu olarak bugün tüm dünyada en sık kullanılan preparatlar Hyaluronik asit içeren ürünlerdir.
Hyaluronik asit insan vücudunda bulunan bir proteindir ve su tutucu özelliği vardır. İnsan vücudunda bulunan bir molekül olması, hayvansal kaynaklı değil bir laboratuvar ürünü olması nedeniyle alerjik reaksiyon olma ihtimali minimaldir. Güvenli bir şekilde yüzün her bölgesinde kullanılabilir. Hyaluronik asit’in tutucu özelliği sayesinde hacim sağlama ve kırışıklığı açma etkisi vardır.
Yüzeysel kullanımlar için daha düşük konsantrasyonlu ve çapraz bağ içermeyen ‘Işık Dolgusu’ dediğimiz Hyaluronik asitler tercih edilir. Bu tip dolguların ‘Işık dolgusu’ olarak adlandırılmasının sebebi yüksek hacimde nem sağlayarak kırışıklıkları açıp cildi nemlendirmeleridir. Işık dolgusu, hacimden ziyade daha genç görünen, parlak ve nemli bir cilt amacıyla uygulanabilir.
Hacim sağlamak amacıyla fazla sayıda çapraz bağ içeren, yüksek konsantrasyonlu Hyaluronik asitler tercih edilir. Çapraz bağların sayısına ve tipine göre Hyaluronik asit içerikli dolgular vücut tarafından farklı sürelerde parçalanır. Hyaluronik asitler moleküllerinin yapısına göre 10-14 ay süre ile kalabilir.
Hyaluronik asit dolgular tamir amacıyla, kaybı yerine koyma amacıyla ya da genetik bir kusuru düzeltme amacıyla en sık kullanılan dolgu maddeleridir.